Xana De Silva

Aktiv Babys grundare & instruktör
 Doula, förlossningspedagog, yogainstruktör,
föräldrapedagog, amningsrådgivare, akupunktör, föreläsare och författare.

Bild på Xana

Allt började med att jag 2001 blev mamma till en fantastisk pojke! 

År 2004 utbildade jag mig till doula. Min instruktör var Susanna Heli, doula och författare till “Föda utan rädsla” och “Trygg förlossning”. Jag är ODIS certifierad doula och ODIS certifierad förlossningspedagog (ODIS=Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige. www.doula.nu). Jag har deltagit i flera nationella doulakonferanser med bland annat Cayenne Ekjordh (barnmorska och grundaren till dykmetoden). Jag har föreläst på nationella doulakonferanser (2015 och 2017) om bl a vattenförlossning och Aktiv Baby. Jag har deltagit i Avancerade doula workshops med Ina May Gaskin (2014), barnmorskaoch författare till bl a "Spiritual midwifery” och Debra Pascali-Bonaro (2015), författaren till "Orgasmic birthing". Jag har deltagit i följande utbildningar och workshops: Waterbirth med Dianne Garland (2015), rebozo med Thea van Tuyl (2016), “Hormonal Physiology of Childbearing” med Dr Sarah Buckley (2018). Jag har deltagit i två workshops i Spinning Babies (2016) med Jennifer Walker. Jag har doulat vid runt 150 förlossningar. Sedan flera år håller jag i doulautbildningar och förlossningspedagogutbildning i ODIS regi och har utbildat över 140 doulor.

År 2005 blev jag certifierad föräldrautbildare via INCAF (International network for children and families, USA) och Positive parenting network of Australia. Som föräldrautbildare håller jag i kurser i positiv barnuppfostran. Jag har ett särskilt intresse för att hjälpa föräldrar som har barn med neuropsykiatriska funktionshinder att hitta bra bemötanden och pedagogiker som funkar för deras barn. Besök gärna min facebook sida "Låg-affektivt bemötande" som har runt 20 000 medlemmar. 

Jag har läst till amningsrådgivare på högskola i Australien (2005) och "Amning som mat och närhet" på Kristianstad högskola (2015). Jag har deltagit i flera internationella (2007, 2008) och nationella amningskonferanser (2010, 2011, 2012, 2015). Själv har jag föreläst om förlossningens påverkan på amningen på Amningshjälpens riksträff (2011). Jag har arbetat med amning på BB/patienthotell i Lund (2008, 2009). Jag ger privata konsultationer till blivande och nyblivna föräldrar kring amningsfrågor. Min kandidatuppsats handlade om upplevelser av amningsinformation under graviditeten.

Sommaren 2010 åkte jag till USA och gjorde min förlossningspedagogutbildning via “Birthing from Within” med Pam England, författare och grundare till förlossningsförberedande kursen och boken “Birthing from Within”. Samtidigt gjorde jag gravidyogainstruktörutbildning med Anna Eliasson och Anna Verwaal, enligt “the Khalsa way" som har en helhetssyn på fertilitet, graviditet, förlossning och föräldraskap. Våren 2015 utbildade jag mig till mamma-bebis yogainstruktör via BirthYoga. 

 Jag har gjort två utbildningar i Akupunktur: NADA (2018) och Öronakupunktur: 100 punkts kursen (2019), båda med Kajsa Landgren. "Akupressur för smärtlindring under förlossningen" med Hannah Lind Arlaud (2018) och Akupressur för Birthworkers (2019). 

Jag har en läst större delen av sjuksköterskeprogrammet och har en kandidatexamen i omvårdnad (2015) från Lunds universitet. Jag har gått Lunds Universitets författarskola (2009- 2011) och har en kandidatexamen i Litterärt skapande (2011). En av mina texter har publicerats i “Bidrag”, en antologi som skrevs till förmån för Bröstcancerfonden.

Jag pratar svenska, engelska och tyska flytande.

Utifrån kunskapen från Spinning Babies, gravidyoga, rebozoteknik, anatomi och fysiologi samt mina utbildningar utvecklade jag Aktiv Baby. Jag erbjuder enskilda konsultationer, workshops och kurser i Aktiv Baby för blivande föräldrar, och hälso-och sjukvårdspersonal som gravida och födande kvinnor runt om i Sverige.

Disclaimer

Information på denna sida ersätter inte medicinska råd eller medicinsk behandling. Om din graviditet, hälsa eller fostrets hälsa avviker från det normala var god diskutera med din barnmorska eller läkare innan du använder Aktiv Baby.