Aktiv Baby Profylax

Grattis till bebisen i magen! Du har en spännande resa framför dig, oavsett om det är första barnet eller om du har barn sedan tidigare. I profylaxkursen får du information och lära dig tekniker som hjälper dig att få en bättre graviditet, förlossning och första tid som förälder. 

För många är graviditeten en tid för informationssökning. Information är viktigt för att du ska veta vad du kan förvänta dig och för att du ska kunna ta informerade beslut. När man väntar sitt första barn kan det vara svårt att veta vilken information man behöver. I Aktiv Baby Profylax får du hjälp att sålla bland informationen.

Under graviditeten och förlossningen kan man göra Aktiv Baby övningar, vilka minskar graviditetsrelaterade problem så som foglossningssmärta, kan vända ett barn från säte till huvud neråt och underlättar förlossningen. Under kursen får ni lära er hur ni kan göra Aktiv Baby övningarna tillsammans. Det är även ett bra sätt att knyta an till bebisen i magen och bygga upp mentaliteten att ”vi gör detta tillsammans”. 

Tänk på att föda barn, det gör man inte med huvudet utan med kroppen. Likaså stödjer man inte en födande kvinna enbart genom att förmedla information, utan med praktiska handfasta redskap. Dessa saker är svårare att läsa sig till, det behöver istället upplevas, kännas och tränas. Hur ska jag andas? Hur kan jag hjälpa henne att slappna av? Vad ska jag göra om jag/hon/han får panik? Hur kommer det att kännas? Hur ska jag hantera mina rädslor?
I Aktiv Baby Profylax får du en bra balans mellan information och praktiska redskap. Kursen vänder sig lika mycket till dig som ska föda och till dig som ska ge stöd. Personer som har gått kursen tidigare säger att detta är en ”komplett kurs som ger oss allt vi behöver”.

Denna kurs ger dig som ska föda:
-Förståelse för vad som händer i din kroppen och hur en förlossning går till
-Information om rutiner och vilka valmöjligheter som finns inom förlossningsvården.
-Redskap för att hantera värkar och smärta.
-Redskap för att hantera stress och rädsla.
-Upplevelse av ställningar och massage.
-Lära dig Aktiv Babys grundövningar och hur du kan använda dem under graviditeten och förlossningen.
-Samtala om dina ev rädslor och förväntningar.
-Träffa och diskutera med andra som snart ska föda.
-Kunskap om amning och möjlighet att diskutera dina tankar och känslor om amning.
-Tips inför anknytning, föräldrar och bebisars sömn, bebisars gråt

Denna kurs ger dig som ska stödja vid en förlossning:
-Förståelse för vad som händer i kvinnans kropp och hur en förlossning går till
-Information om rutiner och vilka valmöjligheter som finns inom förlossningsvården.
-Tips på hur du kan förmedla kvinnans önskemål till vårdpersonalen.
-Tips på hur du kan hjälpa din kvinna att hantera värkar, stress och rädsla.
-Du får lära dig hur du kan beröra, massera och kommunicera med den födande kvinnan.
-Du får lära dig att ge icke-medicinsk smärtlindring.
-Samtala om dina ev rädslor och förväntningar.
-Träffa och diskutera med andra som snart ska stödja vid en förlossning
-Partnerns roll vid amning
-Tips inför anknytning, föräldrar och bebisars sömn, bebisars gråt

Kursen har en gedigen kunskapsbas utifrån bl a Föda utan Rädsla (Susanna Heli), Ina May Gaskin (Spiritual midwifery, Birth Matters, Ina Mays guide to childbirth), Michel Odent (Tillbaka till naturlig förlossning, Childbirth in the age of plastics), Annas profylax, Birthing from within, Orgasmic Birthing (Debra Bonaro-Pascali), Aktiv Baby samt kursledarens omfattande erfarenhet av att stödja vid graviditet och förlossning.

Privatkurs
Kan erbjudas på svenska, engelska och tyska. Vi kan träffas på Familjestunden, Teckomatorp eller i ert hem. Vid privat kurs så anpassas kursen efter era individuella behov och önskemål. 3 tillfällen à 3 timmar.
Kostnad: 4500 kr. Ev milersättning tillkommer.

Profylaxkurser räknas som friskvård så be din arbetsgivare stå för hela eller delar av kostnaden!
Om du har förlossningsrädsla eller svåra upplevelser av en tidigare förlossning rekommenderas du att ha ett privat samtal med kursledaren innan kurs i grupp. Alternativt att göra kursen privat. Då finns mer utrymmer för att bearbeta rädslor och hitta strategier för förlossningen.

Disclaimer

Information på denna sida ersätter inte medicinska råd eller medicinsk behandling. Om din graviditet, hälsa eller fostrets hälsa avviker från det normala var god diskutera med din barnmorska eller läkare innan du använder Aktiv Baby.