Aktiv Baby Doulautbildning

Längtar du efter att ge stöd åt familjer kring graviditet, förlossning och första spädbarnstiden?
Att vara doula är inte bara något man jobbar med.
Därför satsar vi extra mycket på dig som doula!
Kursen är två helger på plats (fredag-söndag) plus en helg online -så du verkligen kan djupdyka in i doulans värld och
bli doula.  


I NYA Aktiv Baby Doulautbildning väljer du själv om du vill ha lilla, mellan eller stora utbildningspaketet, beroende på hur mycket individuellt stöd du vill ha och ifall du vill bli
Aktiv Baby Instruktör samtidigt.


Aktiv Baby Doulautbildning har ett holistiskt perspektiv på den gravida och födande, barnet och förälder. Vi pratar utifrån ett fysiologiskt, psykiskt, socialt, kulturellt, sexuellt, existensiellt och spirituellt perspektiv. Exempelvis:

 • barnets födande krafter
 • kvinnans födande krafter
 • födandets, anknytningens och amningens hormoner
 • stress/rädsla, spänning och smärta jämfört med lugn, trygg och avslappnad
 • vad kan störa kroppen, vad händer då och vad kan man göra?
 • hur man kan stärka och stödja den gravida/födande/föräldern och bebisen under graviditet, födelse och första tiden efteråt

Som doula är det viktigt att ha många olika redskap för att kunna anpassa till den unika kvinnan/mannen/paret eller situationen. I Aktiv Baby Doulautbildning får du bredden och djupet, exempelvis:

 • Aktiv Baby tekniker: Aktiv Baby är enkla och specifika övningar som hjälper bebisen att inta optimala positioner i livmodern, vilket minskar problem under graviditet och förlossning. Läs gärna mer om Aktiv Baby här på hemsidan!
 • Föda utan Rädsla: andning, rösten, avslappning och mentala verktyg
 • Akupressur för smärtlindring, avslappning, stärka värkarbetet, hjälpa barnets position
 • Rebozo, mexikanska massagetekniker som görs med en vävd sjal. Om du väljer mellan eller stora paketet så ingår en rebozo!
 • Birthing from Within: smärthanteringsmetoder, BirthArt för att upptäcka rädslor och tankar om graviditet, födande och föräldraskap
 • Fysiologiskt födande och länken mellan födsel och sexualitet: kunskaper från den legendariska barnmorskan Ina May Gaskin och doulan Debra Pascali-Bonaro (Orgasmic Birting)
 • Föda på kvinnans villkor: sjukhus, hemma, vattenförlossning, med syskon, efter trauma, efter kejsarsnitt etc. Hur man kan stödja föräldrar att ta informerade beslut.
 • Yoga: verktyg till doulan för att hantera stress och tekniker för den födande och föräldrar.
 • Postpartum: unika kunskaper för läkning, traditionella metoder, mothering the mother, barnets förväntningar och behov


“Alla borde göra denna kurs. Nu förstår jag varför min förlossning blev som den blev!”

Kursen hjälper dig att förstå och bearbeta dina egna förlossningsupplevelser. Vi har alla fötts, men det är inte alla som föder. När du har en förståelse för dina egen upplevleser kan du hjälpa och stötta andra bättre. Du får lära dig om modern krishantering, både för att använda som doula och för att stödja dig själv. Kursledarna hjälper dig att hantera tankar och känslor som dyker upp under utbildningen. Om du har svåra erfarenheter rekommenderar vi att du väljer mellan eller stora kurspaketet där vi har möjlighet att ge mer individuellt stöd. Man behöver inte ha fött barn för att bli doula. Kvinnor, män, icke-binära, unga som gamla kan bli utmärkta doulor!


Efter Aktiv Baby Doulautbildning har du kunskap, erfarenhet och redskap för att navigera olika situationer och utmaningar som du ställs inför:

 • Förlossnings- och föräldraförberedande samtal, både till klienter som ska föda med dig eller utan doula.
 • Doula vid förlossningar.
 • Postpartumsamtal och stöd. Exempelvis kring amning, anknytning, sömn, föräldraskap och läka efter födseln, både till klienten som fött med dig eller utan doula.
 • Aktiv Baby Instruktör (ingår i mellan och stora kurspaketet): Hålla konsultationer och workshops med gravida som har diverse graviditetsrelaterade problem, exempelvis foglossningssmärta eller bebis i säte och lära ut Aktiv Baby tekniker för att hjälpa bebisen vända sig eller minska smärtor.


Doulautbildningen består av tre kvällar och fem heldagar (sex heldagar om du väljer mellan/stora paketet och även bli Aktiv Baby Instruktör). Hemuppgifter görs mellan träffarna. Kursen är både teoretisk och praktisk. Kursen är godkänd av ODIS och innehåller alla obligatoriska moment enligt ODIS kursplan. Läs mer på doula.nu. Aktiv Baby Doulautbildning är dock mycket mer än en grundutbildning! Doula är inte ett vanligt yrke. Man är doula. Att vara doula genomsyrar hela ens liv och man använder sig själv som redskap. Därför är Aktiv Baby Doulautbildning inte en vanlig utbildning heller, utan en inbjudan att utvecklas på alla plan som person. Vi har därför valt att lägga tre dagar i rad vid två tillfällen - för att du verkligen ska kunna dyka in i doulans värld.


Doula med mentor

“Doula med mentor” hjälper nya doulor att komma igång. Kursledaren är din mentor och stöttar dig under ditt första doulauppdrag. Vi har samtal innan dina möten med gravida/nyblivna föräldrar. Ibland är det även möjligt att du och kursledaren håller de förlossnings- och föräldraförberedande samtal och/eller postpartumsamtalet tillsammans (extra kostnad för föräldrarna). Du har jour och stödjer vid förlossningen. Under födseln kan du när som kontakta mentorn för stöd och råd. Om du väljer stora kurspaketet så ingår "doula med mentor".


Datum 2024:

17 maj kväll (online)
18 maj heldag (online)
19 maj heldag (online) Aktiv Baby Instruktörsutbildning (mellan och stora paketet)
31 maj kväll
1-2 juni heldag
27 september kväll
28-29 september heldag


Plats:

Skåne


Investering: välj mellan lilla, mellan och stora kurspaketet:


LILLA kurspaketet: 11 500 kr ink moms

-Utbildning till Doula.

-Kurskompendier.

-4 luncher och fika under kursdagarna.

-Yogapass.

-Nada akupunktur/akupressurbehandling.

Kurslitteratur ingår inte.

MELLAN kurspaketet: 17 500 kr ink moms

-Utbildning till Doula.

-Utbildning till Aktiv Baby Instruktör.

-Kurskompendier.

-4 luncher och fika under kursdagarna.

-En rebozo, dvs handvävd mexikansk sjal.

-Yogapass.

-Nada akupunktur/akupressurbehandling.

-Privat konsultation med kursledare max 30 minuter.

Kurslitteratur ingår inte.

STORA paketet: 21 500 kr ink moms

-Utbildning till Doula.

Utbildning till Aktiv Baby Instruktör.

-Kurskompendier.

-4 luncher och fika under kursdagarna.

-En rebozo, dvs handvävd mexikansk sjal.

-Yogapass.

-Nada akupunktur/akupressurbehandling.

-Privat konsultation med kursledare 30 minuter/månad i 6 månader.

-Mentorskap vid första doulauppdraget, samtal med kursledare innan möte med klienter och telefonstöd under födseln.

Kurslitteratur ingår inte.


Anmälan
Anmälningslänk https://forms.gle/4jtocNushBB9n9Pd6


Kursledare

Xana De Silva har jobbat som doula i 20 år och har bistått över 150 förlossningar. Hon är förlossningspedagog, vilket innebär att man håller förlossnings- och föräldraförberedande kurser för föräldrar. Hon är yogalärare för gravida och nyblivna mammor samt baby. Hon har gjort många internationella avancerade doulaworkshop, bla a med Ina May Gaskin, Debra Pascali-Bonaro, Sarah J Buckley och Anna Verwaal. Hon är utbildad i Spinning Babies, Rebozo tekniker och microbirth (bakterieflorans roll vid födslar). Hon är erfaren amningsrådgivare. Xana jobbar även som öronakupunktör och akupressör, med fokus på NADA och kvinnohälsa, samt utbildar Birthworkers i akupressur och akupunktur. Xana har utbildat hundratals doulor och förlossingspedagoger. Xana har grundat Aktv Baby och utbildar instruktörer samt håller utbildningar för sjukvårdspersonal i metoden. Xana har en kandidatexamen i omvårdnad och en kandidatexamen i Litterärt skapande, båda från Lunds Universitet. Lär mer om Xana här

 

Lina Nilsen är erfaren doula och håller på att utbilda sig till Förlossningspedagog. Hon är Aktiv Baby Instruktör och har gjort rebozoutbildningar i Mexico med traditionella barnmorskor och doulor. Hon har gjort internationella workshops och retreats med bl a Robin Lim, Anna Verwaal och Spinning Babies. Lina är grundaren till Yogamamma. En plats för gravida att mötas för förlossningsförberedelse genom kurser, workshops och sammankomster. Hon skapar ceremonier för gravida och nyblivna mammor. I samarbete med Yatra-yogaresor skapar hon unika Gravidyogaretreats. Lina driver Omegahälsans yogacenter i Helsingborg sedan 2007. Hon är internationellt diplomerad kundaliniyoga och meditationslärare samt certifierad Khalsa Way Pre & Post Natal Kundalini Yoga lärare. Lina driver även Barnyogalärarutbildningar i Sverige med kollegan och musikern Helena Rask. För mer information om Lina se yogamamma och omegahalsan.


Deltagare om Aktiv Baby Doulautbildning::

”Tack för att du är så fantastisk på att ta information och göra det så enkelt för oss att förstå. Du är verkligen fantastisk på att förmedla kunskap.”


”Jag är så himla glad för kompendierna! Det har varit så mycket information under kursen. Jag vill inte glömma något! Nu ska jag gå hem och läsa på. Jag ska ha med mig kompendierna vid samtal och på förlossningar. Det känns tryggt.”


“När jag för ett tag sedan delade med andra om händelsen blev jag helt överrumplad av känslor. Jag bokade samtal med kursledaren och åkte därifrån kanske 10 kg lättare. Att få ett vittne till sin berättelse och hjälp att se det från andra perspektiv är läkande.”


Disclaimer

Information på denna sida ersätter inte medicinska råd eller medicinsk behandling. Om din graviditet, hälsa eller fostrets hälsa avviker från det normala var god diskutera med din barnmorska eller läkare innan du använder Aktiv Baby.